info@sidev.com.tr
Bize Yazın

Kadıköy / İstanbul
Merkez Ofis

+90 216 522 65 35
Müşteri Hizmetleri

Bireysel Emeklilik

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi ilk olarak 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile birlikte 2001 yılında uygulanmaya başlandı. Özel sigorta şirketleri “hayat sigortası” başlığı altında benzeri uygulamalar yapsalar dahi 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile artık yasal bir şekilde bireysel emeklilik sağlanmaya başlandı ve kurumsal bir yapıya dönüştü.

Bireysel emeklilik sistemi, bireylerin rahat bir emeklilik yaşayabilmesi için aktif çalıştıkları süre içerisinde yaptıkları tasarrufları uzun vadeli bir yatırım aracına dönüştürerek emeklilik dönemlerinde ek bir gelir sağlayabilmesine olanak sağlamaktadır.

Bireysel emeklilik sistemi ile ikinci bir emeklilik hakkı elde etmiştir olur ve emeklilik döneminde çalışma hayatındaki yaşam standartları korunmuş olur. Bireysel emeklilik bir tasarruf ve yatırım aracı olarak düşünülmelidir. 3-6 aylık veya 1 yıllık olarak yatırılmış paylar hesabınızda sizin adınıza birikmeye devam eder.
Çalışılan dönemde birikim yapmakta zorlanan bireyler için kolay birikim yapma imkanı sağlayan bireysel emeklilik sistemi ile kolay ve düzenli bir şekilde birikim sağlayabilirsiniz.

Bireysel emeklilik sistemine 18 yaş üzerindeki fiil ehliyetine sahip herkes katılabilmektedir. 18 yaşın altındaki bireylerde ise kanuni temsilci imzası ile katılımcı sıfatıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’nden yararlanabilirler.

Bireysel Emeklilik Sistemi Avantajları Nelerdir?

Devlet Katkısı

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devlet katkısı avantajından yararlanılabilmektedir. Bireysel Emeklilik ile yatırdığınız katkı paylarının yüzde 30’u kadar da bir devlet katkı payı emeklilik hesabınıza eklenmektedir.

22 Ocak 2022 tarih ve 31727 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “7351 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile birlikte bu rakam yüzde 30 olarak belirlenmiştir.

Örnek olarak 300 TL bir katkı payı ödemesi yapan bireye devlet katkısı olarak 90 TL hesabına eklenecektir.

Ek Emeklilik Geliri

Emeklilik döneminde de ek maaş elde etmeyi ve yaşam standartlarını olduğu gibi devam ettirebilmeyi sağlar. Rahat bir emeklilik dönemi için bireysel emeklilik tercih sebeplerindendir. Emeklilik hakkının kullanımı birikimin tamamı ya da bir kısmının talep edilmesi ile sağlanabilir. Ayrıca çalışma hayatına devam edemediği zamanlarda ve durumlarda ekonomik olarak bireyi güvence altına alır.

Ödeme Rahatlığı

Bireysel Emeklilik ile istenilen sürelerde istenilen miktarda hesaba para yatırabilir. Ayrıca senelik tutarı belirli bir ay içerisinde yatırarak devlet katkısından daha erken bir zamanda yararlanılabilir. İstenirse toplu istenirse ara ara ödemeler şeklinde esnek bir yatırım imkanından yararlanılabilir. En fazla ve en az ödeme limiti bulunmamaktadır.

Sosyal Güvenlik Kurumu

Hangi kurumdan emekli olursanız olun (SSK, BAĞKUR, EMEKLİ SANDIĞI), bireysel emeklilikten rahatça faydalanılabilir. Böylelikle bu kurumlardan gelecek olan gelire ek olarak bireysel emeklilikten faydalanmış olunur.

Fon

Kişiye özel olarak fonlar oluşturulur ve bu fonlar alanında uzman kişiler tarafından kontrol edilir.

Ekonomik Kalkınma

Ekonomiye kalkınma sağlamak açısından Bireysel Emeklilik Sistemi önemli bir yer tutmaktadır.

Bireysel Emeklilik Sisteminde Yaş Sınırı

Bireysel emeklilikte yaş sınırı 45’tir. Sisteme katılmanın ardından 10 yıllık bir prim ödemesi ile bireysel emeklilik sisteminden 56 yaşında emeklilik hakkı kazanabilmektedir. Alt sınır 18 olarak belirlenmiştir fakat bununla ilgili bazı düzenlemeler bulunmaktadır.