Zorunlu Trafik Sigortasının Önemi
Zorunlu trafik sigortası Türkiye’de ve dünyanın birçok yerinde yapılması zorunlu bir sigorta türüdür. Bu sigorta ile üçüncü kişilere ait sorumluluk güvence altına alınmış olunur. Zorunlu trafik sigortası her yıl belirtli limitler dahilinde yapılmaktadır. Zorunlu trafik sigortası yaptırılmayan araç ile trafiğe çıkılması durumunda araç trafikten men edilir, çekici ile araç çekilir ve zorunlu trafik sigortası yaptırılana kadar araç, araç sahibine geri verilmez. Araç sahibi ayrıca çekici ücretini ve aracın otoparkta kaldığı gün süresince otopark ücretini de ödemek zorundadır. Sigortasız araca ayrıca ceza kesilmektedir. Bu yıla göre değişkenlik gösterebilir. Yeni yapılan trafik sigortasında gecikme yaşandığından dolayı poliçelerde indirim sağlanmaz. Araç sahibi cezayı erken bir tarihte 15 gün içerisinde öderse yüzde yirmi beşlik bir indirim sağlanıyor.
Zorunlu trafik sigortası ile maddi olarak rahatlık sağlanmış olunur. Kaza durumunda sigortalı bireyin hata oranı tespit edilerek bu çerçevede belirli bir miktar sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsar?
- Kazada zarar gören ve çalışamaz hale gelmiş bireylerin ekonomik gelirlerinin bir güvence ile sağlanması
- Kazada hayatını kaybeden bireyler olursa cenaze ve defin işlemleri dahil bu süreçte aile fertlerinin masraf ve zararlarının karşılanması
- Eğer karşı taraf kazada suçlu olmasına rağmen dava açarsa zorunlu trafik sigortasına sahip bireyin avukat ve adliye masraflarının karşılanması
- Kamu mallarına verilen zararların karşılanması
Zorunlu Trafik Sigortası Neleri Kapsamaz?
- Yurtdışında bir kaza meydana gelirse bunun ödemesinden sigorta şirketi sorumlu değildir ve ödeme yapmaz.
- Kazaya karışan iki araç aynı kişiye aitse bir ödeme yapılmaz.
- Çalınmış araçların yaptığı kazalar sigorta şirketi tarafından karşılanmaz.
- Manevi tazminat ödemeleri zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmaz.
- Eğer aracın kira geliri varsa kazadan sonra bu gelirlerin sağlanamayacağı durumundan doğan zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaz.
- Araçta taşınan yanıcı ve patlayıcı maddeden dolayı doğan hasarlar sigorta şirketi tarafından karşılanmaz.
KASKO ve Trafik Sigortası Arasındaki Farklar Nelerdir?
Trafik sigortası bir kaza veya hasar durumunda karşı tarafın zararlarını karşılarken kasko sigortalı bireyin zararlarını karşılar. Kasko sigortası yaptırmak zorunlu olmayıp isteğe bağlı iken trafik sigortası yaptırmak zorunludur.
Zorunlu Trafik Sigortası Nasıl Yapılır?
İhtiyaca göre en uygun fiyatlı zorunlu trafik sigortası yaptırmak için bizimle iletişime geçerek fiyat teklifi alabilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası İçin Gerekli Belgeler
Zorunlu trafik sigortası yaptırmak için aracın ruhsatı, aracın markası, aracın tipi, aracın plakası, TC kimlik numarası, araca ait ruhsatın seri numarası ve e-posta adresinize ihtiyaç duyulmaktadır.
Zorunlu Trafik Sigortası Fiyatı Nasıl Hesaplanır?
Bu fiyat her sigorta şirketine göre değişmektedir. Her sigorta şirketi serbest şekilde kendi fiyatını belirleyebilir. Araç uzun bir süre sigortasız kaldı ise bu fiyata gecikme bedeli de eklenir. Ayrıca aracın karıştığı kaza sayısı da sigorta fiyatını arttırıcı nitelikte bulunmaktadır.