info@sidev.com.tr
Bize Yazın

Kadıköy / İstanbul
Merkez Ofis

+90 216 522 65 35
Müşteri Hizmetleri

Tarım Sigortaları

Tarım Sigortaları Nedir?

Çiftçilik ile uğraşan bireylerin olumsuzluklara karşı korunabilmesi ve desteklenebilmesi için tarım sigortası önemli bir etkendir. Özellikle iklimsel koşullara bağlı olarak çıkan hasarlardan veya doğal afetlerin sonucu olarak oluşan zararlardan korunabilmek adına devlet destekli tarım sigortaları bulunmaktadır. Ülkemizde bu işlemler Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından yönetilir.

Tarım Sigortaları Neleri Kapsar ?

Tarım sigortası; doğal afetlerden kaynaklanan(sel, fırtına, yangın,dolu vb.) zararlar, zehirlenmeler, güneş çarpmaları, böcek sokmaları, kanatlı kümes hayvanlarının rahatsızlanması, çiftçinin sağlığına zarar gelmesi gibi üretime karşı olumsuz etki eden durumları kapsamaktadır.

Tarım Sigortası

Tarım Sigortası Yaptırma Aşamaları Nelerdir?

  1. Öncelik olarak ek-5 tarım sigorta formu doldurulur.
  2. Bağlı bulunan muhtarlığa onaylatılması işlemi gerçekleşir.
  3. Bağlı bulunan il veya ilçenin tarım müdürlüğüne gidilir ve mevcut forum için onaylatma işlemi yapılır.
  4. Ek-5 formuna nüfus cüzdanı fotokopisi eklenir.
  5. SGK il ya da ilçe müdürlüğüne teslim edilir.
  6. Prim ödemeleri bu form ile birlikte Ziraat Bankası veya Vakıfbank’a ödenir.

Tarım Sigortasından Emekli Olma Şartları Nelerdir?

  • Aktif olan bir vergi kaydının olmaması
  • Sigortalı olacak kişinin başka bir işte çalışmıyor olması
  • Kişinin SGK’nın 4A ve 4B bendine tabi olmaması gibi emekli olma şartları bulunmaktadır.

Bu şartların sağlanması durumunda kadınlar için 58, erkekler için ise 60 yaşında emeklilik hakkı elde edilmektedir.

Tarım Sigortası Türleri Nelerdir Ve Ne İşe Yarar?

Bitkisel Ürün Sigortası: Bitkisel ürünlere, meyve ağaçlarına, çay ve asmaların kendisine ya da ile fidanlarına, süs bitkisi fidanlarına gelebilecek zararları karşılayan sigorta ürünüdür.

Sera Sigortası: Dolu, fırtına, hortum gibi doğal afetlerin serada dolaylı olarak serada yetişen ürünlere verdiği zararları karşılayan sigorta türüdür.

İlçe Bazlı Kuraklık Verim Sigortası: Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı kuru tarım alanlarında üretimi yapılan ürünlerin (kırmızı mercimek, nohut, yulaf, çavdar, arpa, buğday vb.) ve bu ürünlerin sertifikalı tohumluk ürünlerinde ilçenin tümünde doğrudan sebep olabileceği verim kaybı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Tarım Sigortaları Havuzu verilerine bakılarak tespit edilen ilçenin eşik verim değerine kadar güvence altına alan bir sigorta çeşididir.

Arıcılık (Arı Kovan) Sigortası: Arıcılık Kayıt Sistemi’nde kaydı bulunan aktif, plakalı, modern kovan niteliğindeki kovanlardaki zararları karşılayan bir sigorta türüdür.

Büyükbaş Hayvan Hayat Sigortası: Tarım ve Orman Bakanlığı’na kaydı bulunan büyükbaş hayvanlara gelen zararları karşılayan sigorta türüdür.

Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortası: Tarım ve Orman Bakanlığı’nda kaydı bulunan küçükbaş hayvanlara gelebilecek zararları karşılayan bir sigorta türüdür.

Kümes Hayvan Hayat Sigortası: Kapalı tesislerde üretilen ve yetiştirilen veya açık ve yarı açık bir sistem ile  yetiştirilip üretilen kümes hayvanlarında; tüm zararları karşılayan sigorta çeşididir.

Su Ürünleri Hayat Sigortası

Ek 5 Tarım Sigortası Nedir?

Yukarıda da bahsettiğimiz ek 5 tarım sigortasının ne olduğuna gelecek olursak, ek 5 tarım sigortası gündelik ve mevsimlik isçilerin sigortalı olabilmelerine imkan sağlayan bir sigorta çeşididir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kapsamına 2011 yılında eklenmiştir. Bu sayede orman ve tarım sektöründe çalışan işçilerin prim ödeyerek emekli olabilmeleri sağlanmaktadır.

Tarım Sigortası Emekli Maaşı Ne Kadardır?

Maaş ise emeklilik tarihi, prim ödenen yıllar, prim ödenen gün sayısı ve sigortanın başlangıç tarihine göre değişmektedir. 2009 sonrası yüzde kırk oranında aylık para yatırılmaktadır. 2000 öncesi ise yüzde 80’dir. Sigortanın ödenmemesi durumunda faiz ve gecikme oranı da alınmaktadır. Hizmet iptal olmasa bile borç ödenmeme tarihi 2 ayı geçtiği zaman sağlık hizmetlerinden yararlanılmaz.