info@sidev.com.tr
Bize Yazın

Kadıköy / İstanbul
Merkez Ofis

+90 216 522 65 35
Müşteri Hizmetleri

Nakliyat Sigortası

Nakliyat Sigortası Nedir?

Nakliyat sigortası özellikle nakliyat konusunda hizmet sunan firmaların şirketlerini ve müşterilerine ait olan mal ve ürünleri koruma altına alabilmeleri için yapılması önemli olan bir sigorta çeşididir. Ülkemizde ve dünya genelinde trafik kazaları sebebiyle birçok hasar meydana gelebilmektedir. Hem bu trafik kazalarında meydana gelecek hasarlardan hem de taşıma sırasında meydana gelebilecek hasarlardan veya eşyaların kaybolmasından korunmak için nakliyat sigortası yaptırmak oldukça önem arz etmektedir.

Kısacası nakliyat sigortası hava,kara,deniz ya da demiryolu taşımacılığında oluşabilecek bütün sounlara karşı korunmak için yapılan bir sigorta türüdür. Ayrıca nakliyat sigortası sadece taşıyıcı olan firma tarafından kaynaklanan kazalardan değil aynı zamanda doğal afetler gibi elde olmayan sebeplere karşı da eşyaları güvence altına alan bir sigortadır.

Nakliyat Sigortası Türleri Nelerdir?

Nakliyat Sigortası Türleri Nelerdir?

Nakliyat sigortası kendi içinde 4 türe ayrılmaktadır. Bunlar taşımacılık yöntemine ve taşınacak yüke göre değişkenlik gösterebilmektedir. Bunlar; Kıymet nakliyat sigortaları, Emtia nakliyat sigortaları, Navlun sigortaları ve Tekne ve yat sigortaları olarak ayrılmıştır.

1- Kıymet Nakliyat Sigortası

Kıymet nakliyat sigortaları, genel olarak kıymetli eşyaların taşınması sırasında meydana gelebilecek hasarlara karşı koruyan bir sigorta türüdür. Bunlar para transferi, mücevher ya da değerli kağıtlar olabilir. Bu gibi durumlarda eşyaların bedelleri nominal değerleri üzerinden hesaplanmaktadır. Bu sigorta türü kıymetli eşyanın alınıp teslim edileceği adrese kadar ulaşması sürecini kapsamaktadır. Bu sigorta türü gasp ya da silahlı soygun gibi durumlarda da geçerlidir.

2- Emtia Nakliyat Sigortası

Bu sigorta türünde yük yani bir diğer adıyla emtia bir yerden başka bir yere transfer edilirken başına gelebilecek bütün hasarlara ve kayıplara karşı güvence altına alınmada yapılmaktadır. Bu sigorta türü havayolu, denizyolu, demiryolu ve karayolunun hepsinde geçerlidir. Nakliyat sigortalarının kapsadığı durumlar aynı zamanda teminat türüne göre de değişmektedir. Bu teminat türleri; tam ziya teminatı, dar teminat ve geniş teminattır. Tam ziya teminatı aracı ve araç içerisinde bulunan bütün ürünleri kapsayan bir sigortadır. Bütün mallara zarar gelmesi veya aracın başına bir durum gelmesin durumunda devreye girer. Dar teminat; nakliye işlemleri sırasında taşınan malda ortaya çıkabilecek hasarların güvence altına alınması için uygulamaya girer. Aracın kaza geçirmesi, yangın, dere taşması, geminin karaya oturması vb. durumlar örnek olarak gösterilebilir. Geniş teminat; tüm tehlikeli durumları içine alan bir teminattır. Bu teminat ile malların başına gelebilecek tüm hasarlara karşı malların zararı karşılanır.

3- Navlun Sigortası

Bu sigortada zararın karşılanması için taşıma şirketi tarafından bir ihmal veya hatanın olması gerekir. Şirketin hatalı olması durumunda şirket bütün zararları karşılamak ile yükümlüdür.

4- Yat ve Tekne Sigortası

Özel amaçlı kullanılan deniz ulaşım araçlarını kapsayan bir sigorta türüdür. Bu durumlara teknelerin transferleri, karada bağlanması ve denizde kullanımı dahildir.

Nakliyat Sigortasının Geçerli Olmadığı Durumlar

  1. Malların transfer olayı sırasında açılması, dağılması ve bozulması sigorta dışıdır.
  2. Eşyaların transferi sırasında paketlemede yapılmış hatalar sigorta dışıdır.
  3. Yasak, kaçakçılık ve gizli ticaret gibi konularda sigorta uygulanmaz.
  4. Taşıma sırasında ihmal nedeniyle yanıcı madde bulunması mallar sigortalı olsa bile sigorta kapsamında yer almaz.
  5. Taşıma süreci içerisinde muhafaza süresi olacak ise bu sürede sigorta kapsamında yer almaktadır.
  6. Sigorta yaptıran kişinin bilinçli olarak malda hasar meydana getirmesi durumunda sigorta zararı karşılamaz.
  7. Savaş, kargaşa ve grev durumlarında sigorta zararı karşılamaz.
  8. Taşıma şartlarının belirtilen niteliklere uygun olmaması durumunda sigorta karşılama yapmaz.
  9. Üründe hacim ve ağırlık kaybı olması sigorta kapmasına giremez.